Premier Mark Rutte roept iedereen op een mondmasker te dragen in de publieke binnenruimte. Dat zei hij woensdag in een Kamerdebat na een Kamerbrede oproep. Het gaat om een “dringend advies” dat per direct geldt. De exacte details waar het wel en waar het niet zal gelden, worden nog uitgewerkt.

“In publieke binnenruimtes wordt dringend geadviseerd een neus- mondmasker te gebruiken. Als je gaat zitten, kun je het afzetten”, zei de premier. “Buiten hoeft het dus niet en het wordt niet juridisch afgedwongen.”

Onder publieke binnenruimte wordt onder meer verstaan alle winkels, musea en gemeentehuizen. Voor contactberoepen als kappers en schoonheidsspecialisten is het advies dat zowel de dienstverlener als de klant een mondkapje dragen.

Het dragen van een mondmasker zal worden toegevoegd aan de bekende basisregels: afstand houden, handen wassen en thuis blijven bij klachten. Het is volgens de premier niet de bedoeling dat de afstandsregel niet meer in acht wordt genomen.

Rutte kondigde aan dat de uitwerking van het advies vrijdag volgt. Of een mondmaskeradvies bijvoorbeeld voor scholen zal gelden, wordt nader bekeken.

Dringend advies tot dragen van mondkap

  • Geldt voor winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations etc.
  • Geldt voor restaurants, cafés, theaters en concertzalen, met uitzondering van mensen op een zitplaats
  • Geldt voor contactberoepen (kappers, schoonheidsspecialisten), voor zowel dienstverlener als klant
  • Geldt vooralsnog niet in het primair of voorgezet onderwijs